Revolutie

Het is de hoogste tijd voor een revolutie, een voedsel-revolutie!

Een van de speerpunten in Jamie’s Food Revolution is dat we meer gebruik moeten maken van de voedingsbronnen die voor handen zijn (en in season!).
We zijn zo gewend geraakt aan buitenlandse smaken, dat we ze normaler vinden dan voeding uit eigen land. Ik vraag me af hoe veel procent van de Nederlandse gezinnen (en dan excludeer ik (onterecht) even de buitenlandse culturen in ons kikkerlandje) nog werkelijk aardappels, vlees en groenten eten? We willen pasta met scampi’s, rijst met curry en ijs met aardbeien in december (IK OOK!)
Daarnaast zien we meer uit plastic en blik komen dan werkelijk uit de grond.

Dit eindeloos vervoeren van voedsel zorgt voor veel extra vrachtverkeer op de weg, fabrieken werken de klok rond om alles te verwerken naar onze wens en te verpakken in niet-milieu vriendelijke materialen. Daarmee is ons eetpatroon voor een groot deel oorzaak voor de global warming.

mind map1

 

En hoewel ik net als iedereen een fan ben van variatie in fruit het hele jaar door. Denk ik dat we dan maar moeten genieten van de korte seizoensmomenten dat ze er wèl zijn.
We eten ook geen asperges in december of boerenkool in juni. Hoe lekker het dan ook moge zijn.
Het is ook niet dat we geen eten meer mogen importeren, maar we moeten ons er bewust van zijn wat er voor nodig is om dat eten op ons bord te krijgen. We moeten het waarderen. Dit kan heel simpel door seizoensgebonden groenten te kiezen, locale boeren en markten langs te gaan om producten te kopen. En andere producten te minimaliseren.

Support your local farmers!

De boeren zullen ons dankbaar zijn. Door het eeuwige exporteren, maar de dalende prijzen van eten, verdienen ze nauwelijks aan hun oogst. Daarmee zijn er steeds minder mensen die het vak van agrariër in de vingers willen krijgen. Minder boeren betekent minder eten, en dat houdt simpelweg in dat er een voedseltekort gaat ontstaan. Dan halen we het nog wel even in de minder bedeelde landen, want ach dan betalen we wel even wat meer. Maar wie geeft de mensen daar dan nog te eten, nu zij al zo weinig hebben?

Daarbij gaat er zo ontzettend veel goed eten de prullenbak in, omdat het simpelweg niet mooi is (misvormd) of we het product lokaal niet kennen.
Zo worden bokken (geiten mannetjes) zonder reden geslacht, want geitenvlees is iets wat wij niet kennen. We willen geiten alleen voor de melk en de kaas. Zó ontzettend veel voedzaam vlees dat wordt weggegooid, omdat we niet de moeite nemen het te leren bereiden.
Eindeloos veel eieren belanden in de prullenbak, omdat we de eerste eieren van jonge kippen niet willen. Deze zijn namelijk een stuk kleiner dan de eieren uit de supermarkt.
Ga zo maar door… Het is schandalig. Er zijn zo veel mensen op deze wereld die met honger sterven, en wij gooien het allemaal bij het vuil.
Wat me bij punt twee van de Food Revolution brengt:
waste.png

Een akelig confronterend feit waar ik stil van wordt. Waarom laten we dit gebeuren?

We moeten terug naar de basis, naar het allereerste begin. Wat is eten? Waar komt het vandaan?
De Albert Heijn speelde er een tijd terug al op in met moestuintjes. Jamie Oliver heeft er vele uren over gepreekt. Mensen moeten leren over eten, kinderen moeten leren over eten. Dit kan heel simpel door een kleine moestuin bij te houden.

Zo leer je kinderen, en laat je volwassenen inzien, wat het kost om groenten te groeien en kruiden te houden. Planten worden leuk, smaken interessant, koken creatief. Dat alles zonder vele toevoegingen, verpakkingen, verre reizen per vrachtwagen en de eindeloze gezondheidsrisico’s die kant en klaar maaltijden met zich meebrengen.
Wat uiteindelijk, punt 3, streven we naar een gezonde wereld met gezonde mensen.

De industrie heeft zich in een sneltreinvaart geworteld in ons bestaan. Snel is de manier van leven van de huidige generatie. We denken in seconden in plaats van minuten of uren. Met alle gevolgen van dien. De meest duidelijke misschien nog wel in de omvang van de mens zelf, met alle welvaartsziekten die erbij komen kijken.
Wist je dat de diameter van een diner-bord zelf is toegenomen in de 50-60 jaar? De borden in de jaren 60 waren grofweg 23 cm, tegenwoordig 27 cm in diameter. Dit maakt dat we ook meer eten.

13221521_1204906132853554_2395600455373510503_n

De gegevens spreken voor zichzelf. Ieder denkend mens weet dat dit niet zomaar verkooppraatjes zijn. De statistieken zijn er, we ervaren de gevolgen, we zijn het resultaat van de industrie-revolutie. Nu is het tijd voor een Food-Revolution!
JOIN!
Vrijdag 20 mei 2016, Food Revolution Day! Wordt ook een revolutionist! Zet samen met ons een stap in de goede richting. Voor onszelf, voor onze kinderen.
http://www.jamiesfoodrevolution.org/news/

x, T

 

Leave a comment